Jutta Urpilainen koulutuskahvilla Kokkolassa

21.11.2016

OAJ:n Pohjanmaan alueyhdistys kutsuu alueen kansanedustajia aika ajoin keskustelemaan ajankohtaisista koulutuskysymyksistä kahvin ääressä. Tilaisuuksia järjestetään vuosittain Kokkolassa, Seinäjoella ja Vaasassa. Kokkolassa koulutuskahvit juotiin 14.11.2016. Maakunnan kansanedustajista oli paikalle saapunut ainostaan Jutta Urpilainen (sd.), jolla on luokanopettajatausta.

14.11.2016.jpg

Kokkolan koulutuskahveille osallistuivat lm Milka Mattila (FSL), plm Dieter Heiermann (AO), yliopettaja Marko Forsell (AO), kansanedustaja Jutta Urpilainen, lm Marjut Kontiokoski (YSI) ja sivistysjohtaja Peter Johnson. Paikalla oli myös kuvan ottanut plm Timo Rajaniemi (YSI).

Kansanedustaja Jutta Urpilainen oli kuuntelemassa ammatillisen ja amk-koulutuksen rahoitusleikkauksien vaikutuksista. Lähiopetuksen vähentäminen heikentää oppilaiden osaamista, joten työharjoittelussa työnantajien ohjaus ja opetus muuttuu haasteelliseksi. Ammatillisen puolen jatkuvat ja nopeasti kohdentuvat leikkaukset tekevät koulutuksen uudistamisen vaikeaksi. Ammattiopetuksen lisäksi samat ongelmat esiintyvät myös amk-puolella, jossa rahoituksen leikkaukset ovat olleet jatkuvia. Ammatillisen puolen saavutettu hyvä imago ja vetovoima ollaan tätä menoa menettämässä. Keskeinen viesti päättäjille oli, että koulutusleikkaukset heikentävät vakavasti opiskelijoiden osaamista ja työllistymistä.

Lukiokoulutuksen haasteet liittyvät opetussuunnitelman ja sähköisten kirjoitusten toteuttamiseen. Tilakysymykset keskusteluttivat myös, koska osa opettajista kannattaa lukion saamista saman katon alle ajanmukaisiin tiloihin. Heidän mielestään yläkoulujen ja lukioiden yhteiset ja ahtaat tilat vaikeuttavat opetuksen kehittämistä. Toisaalta yläkoulujen kannalta lukio koetaan rauhoittavana kumppanina. Lukion opettajat kaipaavat koulutusta digitaalisiin oppimisympäristöihin. Tavoitteena ovat myös puhtaat ja terveelliset opetustilat.

Kokkolassa käynnistyy uusi kouluselvitys, jonka tavoitteena on lukio- ja perusopetuksen kouluverkon uudet leikkaukset. Kouluverkkoselvitys tehdään virkamiestyö. Lisäksi perusopetuksen uuden opetussuunnitelman myötä on tullut uudistunut arviointi, joka on teettänyt kovasti töitä. Esimerkiksi alakouluissa arviointi- ja kehityskeskusteluita oppilaiden ja huoltajien kesken käydään nyt kaksi kertaa lukuvuoden aikana, kun aikaisemmin niitä oli yksi.

31.01.2024Marjut Levoska jatkaa puheenjohtajana
07.09.2023Pohjoinen konferenssi koolla Kokkolassa
08.04.2022OAJ:n vaaleissa menestystä keskipohjalaisille
23.04.2019Jouko Salmelalle liikunnan hopeinen mitali
03.09.2017Golfturnaus Kokkolassa 3.9.2017
28.03.2017Vaalipaneelissa koulutusmyönteisiä ehdokkaita
21.11.2016Jutta Urpilainen koulutuskahvilla Kokkolassa
04.10.2016OAJ on the Road -kiertue kävi Kokkolassa
03.02.2016Kokkolan paikallisyhdistys 20 vuoden ikään
23.04.2015Alueyhdistykselle uusi hallitus

Siirry arkistoon »