OAJ torjuu Kokkolan lomautusuhkaa

05.09.2013

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vetosi 4.9.2013 Kokkolan kaupungin päättäjiin, jotta kaupungin säästötoimet eivät johtaisi lomautuksiin kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa. OAJ:n mukaan lomautuksista koituva säästö ei ole missään suhteessa niistä lapsille ja nuorille koituvaan haittaan. Järjestön kehittämispäällikkö Jarmo Niskanen ja Kokkolan pääluottamusmies Timo Rajaniemi evästivät Kokkola-salissa järjestetyssä päättäjätapaamisessa tilaisuuteen saapuneita Keskustan, RKP:n, SDP:n, Kristillisdemokraattien, Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten valtuutettuja. Kokkolan kaupunki valmistelee menoleikkauksia ja kaupunginhallitus päättää niistä 23.9.2013. Henkilöstön kanssa käydään parhaillaan YT-neuvotteluja.
mediainfo_4.9.2013.jpg

OAJ:n edustajia Länsipuiston koulussa 4.9.2013 järjestetyssä mediatilaisuudessa: luottamusmies Markku Paloranta, OAJ:n kehittämispäällikkö Jarmo Niskanen, Kokkolan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Ulla-Maria Åstrand ja Kokkolan JUKO:n pääluottamusmies Timo Rajaniemi.

Jarmo Niskanen varoitti Kokkolan kaupunkia turvautumasta lomautuksiin opetustoimessa. Lomautukset eivät sovi opetustoimeen, koska ne johtavat laittomiin tilanteisiin, joissa rikotaan oppilaiden oikeuksia. Koska kaikki opettajat eivät voi olla poissa koulusta yhtä aikaa, lomautukset joudutaan ajoittamaan useiksi viikoiksi, eikä tänä aikana suunnitelmallisesta koulutyöstä tule mitään. Moni nuori menettää otteensa opiskeluun, ja myös työrauha ja oppimisympäristön turvallisuus heikkenevät. Lomauttajakunnissa on todettu oppilaiden poissaolojen lisääntyneen ja oppimisen vaikeutuneen. Erityisopetuksen oppilaat ovat kärsineet eniten tilanteesta.

jarmo_niskanen.jpgAluehallintoviranomaiset ympäri maan ovat puuttuneet lomautusaikaisten opetusjärjestelyjen lainvastaisuuteen, ja myös hallinto-oikeudet ovat todenneet lukuisat lomautuspäätökset laittomiksi. Lomautus olisi huono päätös senkin vuoksi, että kaupunki voisi sen myötä menettää valtionapujaan. Kuluvalle vuodelle Kokkola sai 532 000 euroa erityisavustusta ryhmäkokojen pienentämiseen ja voi menettää valtionavun, koska lomautusten myötä opetusryhmät suurenevat.

Päättäjien joukosta on kuulunut jopa ehdotuksia lomauttaa opettajia lomien ajaksi, mutta koulutyön keskeytyksen aikana se on laitonta, minkä kuntatyönantajakin on todennut. Laitonta on myös lomauttaa koulun työaikana, sillä perusopetuslain mukaan oppilailla on oikeus opetukseen. Kyseinen normi säädettiin vuonna 1999, koska sitä edeltäneenä vuonna lähes 50 kuntaa lomautti opetushenkilöstöä.

OAJ ei suinkaan väheksy kuntien talousongelmia, mutta niitä ei silti saa yrittää ratkoa keinoilla, joista eniten kärsivät oman kunnan lapset ja nuoret. Parisenkymmentä kuntaa onkin luopunut aikeistaan lomauttaa opetus- ja kasvatushenkilöstöä, kun on tarkemmin pohtinut lomautusten riskejä. Toivottavasti myös koulukaupunki Kokkolan päättäjiltä löytyy vastuullisuutta ja ymmärtämystä nuorten parhaaksi, Niskanen kiteyttää.

Kokkolan paikallisyhdistyksestä päättäjiä evästivät pääluottamusmies Timo Rajaniemi ja päiväkodin johtaja Maarit Marjusaari. Rajaniemi kertoi tutkailleen kesän aikana, missä kaupungin toimessa lomautukset voisi onnistua ja tuli tulokseen, ettei ketään kaupungin työntekijäryhmää voi lomauttaa - kaikki ovat toimivan kaupungin kannalta tärkeitä. Sivistystoimi ei ole syypää kaupungin huonoon taloustilanteeseen. Koulupuoli on pysynyt asetetuissa raameissa. Sosiaali- ja terveyspuolen menot ovat tällä budjettikaudella ylittymässä kuudella miljoonalla eurolla ja vaje pitää paikata muita toimintamenoja supistamalla.

Kokkolan opetuspalveluja on kehitetty monipuolisiksi ja laadukkaiksi pienillä kustannuksilla. Rajaniemi kysyi, halutaanko luopua nykyisistä edullisista ja toimivista painotuksista sekä sopivan kokoisista ryhmistä tai kouluista, jotka ovat jo nyt tehokkaita. Koulut ovat lähipalvelua parhaillaan ja ne ovat Kokkolan vahvuus. Nyt suunnitellaan muutoksia kaupungin lukioverkkoon talouden nimissä. Rajaniemi totesi, että mahdollinen lukioratkaisu ei saa olla sopeuttamistoimi ja säästökohde.

Maarit Marjusaari kertoi kaupungin lasten päivähoidon tilanteesta. Jos päivähoidossa mennään lomautuksiin, joudutaan hoitoon otettavien lasten määrää supistamaan, jotta henkilöstömitoituksissa ei mennä laittomuuksiin. Tämä taas tietää työpoissaoloja lasten vanhemmille, mikä lisää lomautuksien haittavaikutuksia laajemmalle alueelle. Kokkolan kaupungilla on jo tällä hetkellä henkilöstöpulaa lastentarhanopettajista ja lastenhoitajista. Lomautukset eivät ainakaan helpota uusien työntekijöiden rekrytointia.

Valtuutetut toivat tilaisuudessa esille omia keinoja talouden sopeuttamiseksi. Keskustan valtuutettu Aimo Maijala sanoi, että koulupuoli tulee jättää rauhaan. Tapani Hankaniemi (kesk.) esitti byrokratian karsimista. Mauri Lahti (sd.) vaati kaupungin kiinteistöjä tehokkaampaan käyttöön. Nyt kaupunki vuokraa esim. hallinnolle tiloja yksityisiltä vaikka omia kiinteistöjä on tyhjillään tai vajaakäytössä. Irma Kemppainen (ps.) kertoi, että sosiaali- ja terveyspuolella eivät rakenteet ole kunnossa. Kokkolalaisia makuutetaan keskussairaalassa pidempään kuin muiden kuntien asukkaita, koska hoitoketju ei toimi.

iltatilaisuus_4.9.2013.jpg

31.01.2024Marjut Levoska jatkaa puheenjohtajana
07.09.2023Pohjoinen konferenssi koolla Kokkolassa
08.04.2022OAJ:n vaaleissa menestystä keskipohjalaisille
23.04.2019Jouko Salmelalle liikunnan hopeinen mitali
03.09.2017Golfturnaus Kokkolassa 3.9.2017
28.03.2017Vaalipaneelissa koulutusmyönteisiä ehdokkaita
21.11.2016Jutta Urpilainen koulutuskahvilla Kokkolassa
04.10.2016OAJ on the Road -kiertue kävi Kokkolassa
03.02.2016Kokkolan paikallisyhdistys 20 vuoden ikään
23.04.2015Alueyhdistykselle uusi hallitus

Siirry arkistoon »